Praktické používanie Zákona o konkurze a reštrukturalizácii (ZKR) v reálnom živote
ISSN 1337-6179          dnes je pondelok 16. júla 2018, meniny má Drahomír , zajtra Bohuslav 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Panna
Fáza Mesiaca:
1. fáza
Časť rastliny:
koreň
Živel:
zem
Výživa:
soľ
Sila Mesiaca:
zostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 5.3.2009

AKO SI ZALOŽIŤ KOMPOSTOVISKO

Viete že, 35 – 40 % obsahu smetných nádob predstavujú kompostovateľné zložky, ktoré zbytočne končia na skládkach a v spaľovni? Pritom existuje zaručený spôsob, ako tento bioodpad – surovinu využiť v prospech človeka i prírody. Je ním kompostovanie.

Biologický odpad je možné zhodnocovať v priemyselnej kompostárni alebo na obecnom/komunitnom kompostovisku. Obidva spôsoby sú definované v zákone o odpadoch. Zo zákona je zakázané ukladať bioodpad na skládky alebo ho spaľovať.

Pri zakladaní domáceho kompostoviska doporučujeme dodržiavať tieto zásady:
  • kontakt zo zemou, umožníte tým prístup k pôdnym organizmom, ktoré pomáhajú pri rozklade bioodpadu,
  • donášková vzdialenosť by nemala byť príliš veľká,
  • okolo kompostoviska by mal byť dostatočný priestor na manipuláciu,
  • umiestnenie do polotieňa (pod stromy, k živému plotu),
  • možnosť prikryť proti dažďu (strieška, celta).

Suroviny do kompostu
Suroviny vhodné do kompostu: zvyšky rastlín, buriny, kvety, zemiakové šupky, lístie, pokosená tráva, rozdrvené drevo, piliny, hobliny, kuchynský odpad (káva, škrupiny, šupky, kôstky, zvyšky jedál), zemina z kvetov, trus a podstielka drobných zvierat (okrem psích a mačacích), extrementy hospodárskych zvierat (obmedzené množstvo), slama a iné pozberné zvyšky, popol z dreva, novinový papier, kartón, kôra stromov, handry z prírodných tkanín. Do kompostu patria buriny, zvyšky rastlín, kvety, ...

Do kompostu nepatria: lieky a liečivá, kovy, plasty, textil, sklo, farby, staré oleje, baktérie, chemické postreky, obsah vrecka z vysávača, zvieracie kosti a mäso, mliečne výrobky, rastliny s vysokým obsahom pesticídov.

Správne založený kompost nezapácha!

Proces kompostovania
Kompostovanie je riadený mikrobiálny rozklad, výsledkom ktorého hmota - kompost, plyny - CO2 a teplo. Dno kompostoviska pokryjeme hrubým materiálom, aby sme zabezpečili cirkuláciu vzduch a odtok nadbytočnej vody. Veľké kusy (konáre, byle, drevo, korene) posekáme alebo rozdrvíme a zmiešame s iným materiálom. Miešame suchý materiál s mokrým, hrubý s jemným, tvrdý s mäkkým. Rozklad materiálov v komposte spôsobujú mikroorganizmy, ktoré k svojmu životu potrebujú kyslík. Ten zabezpečíme vetraním (zboku, zospodu) a prehadzovaním hromady. Kompost bez vzduch zapácha a je nezdravý. Rozklad neprebieha ani v suchom prostredí (povrch plesnivie). Preto je potrebné, hlavne v horúcich dňoch, pri prehadzovaní hromadu dovlhčiť. Ale pozor - príliš premočený kompost hnije a zapácha. Aj teplo urýchľuje rozkladné procesy. V chladnejších mesiacoch môžeme hromadu prikryť starým kobercom, celtou. Kompostovaný materiál uje vhodné po každých 20 cm vrstviť zeminou. Tá obsahuje mikroorganizmy, viaže vlhkosť a pomaly ju uvoľňuje do okolia, zabezpečuje hrudkovitú štruktúru a viaže zápach. Vhodné je pridať staré vápno (omietku).

Pri pokročilejšom rozklade sa dá optimálna vlhkosť zistiť jednoducho: hrsť materiálu stisneme v ruke, pričom by sa medzi prstami malo objaviť len niekoľko kvapiek tekutiny.
Dozretý kompost má primeranú vlhkosť

Fázy rozkladu
Odbúravanie - trvá 1-3 týždne, rýchlo stúpa teplota (môže až do 70 °C) rozmnožujú sa baktérie, väčšina jednoduchých látok ostáva v komposte.

Prestavba - trvá 3-7 týždňov, nastáva rozklad hubami, uvoľňuje sa amoniak, teplota dosahuje 30-40 °C, hromada klesá.

Výstavba - v 8.-12. týždni od založenia nastupuje tvorba humusových látok, rozmnožujú sa drobné živočíchy, prichádzajú dážďovky, zodpovedné za tvorbu stabilných hrudiek.

Stabilizácia a dozrievanie - tvorba humusu sa končí, dážďovky opúšťajú kopu. V tejto fáze už neprekopávame hromadu.


Hotový kompost
Asi po roku je kompost vyzretý. Je hnedej až tmavohnedej farby, má jemnozrnú štruktúru, nezapácha, ale vonia ako humus. Hotový kompost sa preoseje a nespracované časti vložíme na spodok novej kopy. Zrelosť kompostu najlepšie zistíme testom klíčivosti. Plytkú misku naplníme preosiatym kompostom a dobre ho navlhčíme. Najprv vysejeme semienka (rýchlo klíči žerucha, fazuľa) pritlačíme ich a zakryjeme fóliou, aby sme udržali vlhkosť. Ak po 3-4 dňoch semená vyklíčia, je kompost zrelý. Zelené klíčne lístky svedčia o dobrej kvalite, zatiaľ čo žlté a hnedé o nedostatočne vyzretom - surovom komposte (uvoľňujúci sa čpavok zabraňuje rastu rastlín).
Hotový kompost nie je sypký a nemá nadbytočnú vlhkosť.
Čím rôrnorodejší materiál sme do kompostu dávali, tým je kvalitnejší a tým lepšie sú aj výsledky klíčivosti.
Čerstvý (surový) kompost starý 2-6 mesiacov obsahuje veľké množstvo aktívnych mikroorganizmov, čo zabezpečuje urýchlenie rozkladu v pôde a uvoľňovanie živín. Dá sa použiť ako nástielka, ktorá sa zapracuje do pôdy.

Zrelý kompost obsahuje trvalý humus. Môžeme ho použiť pri zakladaní nových plôch (vrstva niekoľkých cm). V záhrade je vhodný na hnojenie zeleninových záhonov, ovocných stromov a okrasných rastlín. Tu stačí použiť vrstvu 1 cm, t.j. 2-3 l na m2. Kompost navozíme na pôdu v zime alebo skoro na jar.

Zdroj: www.sosna.sk




Zaradený v rubrike: Biozáhradkár (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 16856 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
foto: www.sosna.sk

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: redakcia@magazinluna.sk



predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2018 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179, web solution and visual design (C) 2007 SYNAPSYS, s.r.o.
(verzia aplikácie 4.14)