ISSN 1337-6179          dnes je štvrtok 28. novembra 2024, meniny má Henrieta , zajtra Vratko 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Váhy
Fáza Mesiaca:
4. fáza
Časť rastliny:
kvet
Živel:
vzduch
Výživa:
tuky
Sila Mesiaca:
zostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 28.4.2008

RYŽOVÁ KÚRA

Jar je vhodným obdobím na očistenie organizmu. Na stránkach nášho portálu, ale i mnohých iných kníh či periodík, sa môže človek dočítať o rôznych diétach a očistných postupoch. Dnes sa budeme venovať ryžovej kúre.

Základom celej kúry je celozrnná ryža (Natural - nelúpaná alebo pololúpaná). Z vlastnej skúsenosti vám poradím, aby ste neostávali pri jednom druhu a jednom výrobcovi. Treba skúšať. Možno práve ryža, ktorú ste doteraz používali, vám až tak veľmi nechutí a už len predstava jej konzumácie denne počas približne mesiaca, vám naháňa hrôzu. Experimentujte. Skúste rôzne odrody, rôznych výrobcov, krátkozrnnú i dlhozrnnú odrodu.

Očistí sa nielen vaše telo, ale i myseľ.

Známa nemecká autorka kníh o prírodnej liečbe a stravovaní Lisa Maarová vo svojej knihe Gesund mit Reis odporúča ryžovú diétu s celozrnnou ryžou na detoxikáciu organizmu, pri liečení žalúdočno-črevných a žlčníkovo-pečeňových chorôb, pri srdcovo-cievnych ťažkostiach a pri poruche látkovej výmeny, artróze, reume a pakostnici. Takisto pri nedostatočnosti obličiek, vysokom krvnom tlaku, poškodeniach kože a nechtov a pri vypadávaní vlasov.
Z obilnín obsahuje celozrnná ryža najhodnotnejšie bielkoviny, málo tukov, asi 73 % uhľvodanov, resp. sacharidov, vitamíny skupiny B a minerálne látky, malé množstvo Na, ale veľa K, P, a Si. Obsahuje kyselinu glukurónovú, ktorá sa pomocou enzýmu glukuronidázy viaže s cudzorodými, ťažko vylúčiteľnými jedovatými látkami, a týmto spôsobom sa z tela môžu dostať von.
Táto kúra sa delí na štyri fázy. Každá trvá 9 dní (alebo skrátená forma 7 dní). Spolu si treba naplánovať 36 (28) dní tohto stravovacieho režimu. Veľmi vhodné je zaradiť ho do obdobia, od popolcovej stredy do Veľkej noci. Ale v ktoromkoľvek inom ročnom období bude pre nás užitočná.
V nijakom prípade nepoužívame pri kúre bielu ryžu, ktorá má 5 až 7 krát menej minerálnych látok, vitamínov a vlákniny, pretože kúra s takouto ryžou by bola nielen neúčinná, ale mohla by mať aj negatívne následky na naše zdravie. Nepoužívame ani lákavú a drahú celozrnnú ryžu parboild, ktorá prechádza v procese výroby viacnásobnou denaturáciou a je pre nás bezcenná.

Pri tejto kúre nehladujeme, najeme sa trikrát denne dosýta, ale neprejedáme sa. Jedlo treba jesť pomaly, v duševnej pohode a s potešením, dôkladne požuť každé sústo, aby sme z ryže vyťažili maximum. Odporúčam požuvať jedno sústo aspoň 40-krát; pri liečení vážnejších, hlavne zažívacích porúch, ale aj počas prvej, dôležitej, nábehovej fázy, môže byť zvýšené až na 200-krát. Ryža sa žuvaním štiepi na jednoduchšie látky, čím sa šetrí a uľahčuje trávenie, vylučuje sa imunoglobulín, čím sa podporuje naša imunita a potrava sa alkalizuje, čo pomáha zase pri prekyselení organizmu, a teda podporuje zbavovanie sa toxínov a únavy.


I. fáza: Celozrnná ryža bez soli a tuku

Trvá prvých 9 dní. Táto fáza býva najťažšia. Ryžu jeme samotnú, bez soli a bez oleja. V tomto období sa zvyknú objaviť prechodné zdravotné problémy, spôsobené čistením sa od hlienov a uskladnených kyselín a liečením organizmu. Pokiaľ sa dá, kúru neprerušujme. Keby boli pre nás problémy priveľké, prejdime na druhú fázu kúry, kedy problémy samy ustupujú.

Odporúčam vám derivačné kúpele ho aspoň v tomto období (a najlepšie počas celej kúry) aplikovať, aby ste zmiernili prípadné nepríjemné pocity a pomohli organizmu zbaviť sa čím skôr odpadu. Alebo si robte klystír (o ktorom sme tiež písali vo februárovej Vitalite). Účinným prostriedkom, ako sa zbaviť uvoľňujúcich sa kyslých toxických depozitov v tele počas kúry, ktoré spôsobujú slabosť, bolesti hlavy, únavu a malátnosť, je - dýchať naplno pľúcami počas prechádzky na čerstvom vzduchu. Taktiež si pomáhajte teplým 1 až 3 hodinovým kúpeľom vo vani s pridaním 100 g sódy bikarbóny. Počas kúpeľa sa odporúča premasírovať si každých 10 minút pokožku celého tela vhodnou kefou.

V tejto fáze začíname strácať na hmotnosti.
Na tomto mieste si dovolím ešte niekoľko rád k výberu a príprave ryže. Ak nie sme na ryžu natural zvyknutí, môžeme začať kúru s dlhozrnnou ryžou, ktorá je obyčajne mäkšia a po pár dňoch prejsť na guľatú, ktorá je húževnatejšia. Ryžu večer prepláchneme a namočíme v dvojnásobnom množstve vody. Ráno ju privedieme do varu a varíme v tej istej vode, v ktorej bola namočená, na úplne slabom plameni, kým sa takmer všetka voda nevstrebe a nevyparí. Aj keď ju nesolíme a neochucujeme, má vlastnú lahodnú chuť. Potom ju premiešame a dáme pod deku, kde ju necháme dôjsť, ešte asi pol hodiny, až hodinu. Ryžu si môžeme uvariť naraz i na celý deň. Spôsob prípravy záleží aj od hrncov, ktoré máte. Ja som si ju zvykla variť v tlakovom hrnci. Keby sme sa chceli vyliečiť z vážnejších chorôb, bolo by vhodné zaobstarať si celozrnnú ryžu biologicky dopestovanú (dostať ju v niektorých predajniach prírodných potravín).

Počas kúry pijeme dobrú vodu, bylinkové nesladené čaje, zelený čaj, čaj bancha, minerálky, s nie vyšším obsahom minerálov ako 300 mg / l, ktoré obmieňame. Pijeme hlavne na prázdny žalúdok, najlepšie hneď ráno, a potom najneskôr 15 minút pred každým jedlom, po jedle najviac 1,5 dcl. Nepijeme v čase, keď žalúdok trávi, čo môže byť asi počas dvoch hodín po jedle.


II. fáza: Celozrnná ryža s tepelne upravovanou zeleninou

Trvá ďalších 9 dní. K varenej ryži pridávame ako prílohu asi 25 % zeleniny, ktorú buď varíme v pare alebo v slanej vode, prípadne dusíme s malým množstvom vody alebo ju pečieme v rúre. Túto zeleninu už môžeme pripraviť s malým množstvom morskej soli, avšak úplne bez oleja.

Vhodná zelenina je kapusta, mrkva, cibuľa, petržlen, zeler, kaleráb, rôzne druhy tekvíc, uhorky, cvikla, pór, reďkovka, karfiol, kel, brokolica, ale tiež je veľmi potrebná listová zelenina, ktorú blanšírujeme, t.j. krátko sparíme horúcou slanou vodou, alebo ju môžeme nakrájanú, krátko pred dovarením pridať k ostatnej pripravovanej zelenine.

Nevhodné sú v tejto fáze paradajky, ktoré by sa normálne mali jesť iba surové, kedy sú silne zásadotvorné, avšak po uvarení sa stávajú príliš kyselinotvorné. Zeleninu striedame buď jednotlivo, alebo v kombinácii len niekoľko málo druhov. Najlepšie je pripraviť si ju ku každému jedlu vždy čerstvú a variť ju len krátko, 3 až 10 minút, podľa druhu zeleniny.

V tomto období väčšinou odznejú prejavené subjektívne ťažkosti. Cítime sa veľmi dobre, sme plní energie duševne výkonní a máme jasné myslenie. Bola by však škoda, keby sme v návale nadšenia a výrazného zlepšenia zdravotného stavu porušili diétu, a tým znemožnili trvalé odstránenie zdravotných problémov.


III: fáza: Predchádzajúci stravovací režim plus strukoviny

V nastávajúcom 9 - dňovom období začíname doterajšiu stravu obohacovať pridávaním 10 až 20 percent rôznych druhov strukovín. Striedame rozličné strukoviny: fazuľa ( výborné je napríklad mungo pri problémoch s pleťou a obličkami), hrach, šošovica, sója, bôb, cícer, ktoré sú v kombinácii s ryžou zdrojom plnohodnotných bielkovín pre náš organizmus (sója obsahuje 2-krát toľko bielkovín ako mäso).

Vo všeobecnosti platí zásada, že strukoviny prepláchneme, namočíme na 6 – 12 hodín a môžeme ich variť v tej istej vode, bez soli, domäkka. So soľou by sa varili veľmi dlho, alebo by sa vôbec neuvarili. Je vhodné pridávať korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a trávenie, ako rascu, fenikel, aníz, bazalku prípadne morské riasy, najlepšie kombu. Pri sóji však vodu po namočení zlejeme a varíme ju v čerstvej vode, najlepšie v tlakovom hrnci, 1/2 hodiny až 1 hodinu. (Bez tlakového hrnca by sa mala sója variť až tri hodiny). Treba však dať pozor, pretože pri dlhšom varení sója začína opäť tvrdnúť. Strukoviny po uvarení mierne osolíme morskou soľou, alebo pokvapkáme dobrou sójovou omáčkou. Jedine bôb a červená šošovica tvorí výnimku, pretože sa varia hneď v osolenej vode.


IV. fáza: Ryža, varená zelenina, strukoviny plus surová zelenina

V poslednom období začíname pridávať k doterajšej strave surovú zeleninu, jemne nakrájanú či nastrúhanú, alebo zajedáme surové listy zelenej listovej zeleniny, resp. ju pripravujeme ako rôzne šaláty. Neskôr môžeme pridávať kvasenú nesterilizovanú zeleninu, známu tiež ako pickles, napr. kyslú kapustu.
Bežná príprava zeleninového šalátu môže vyzerať napríklad takto: Nakrájame jemne pozdĺž vlákna cibuľu a rozmrvíme ju, na hrubom, alebo jemnom strúhadle nastrúhame mrkvu, trochu petržlenu, zeleru, pridáme niečo zelené, napr. nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať, kučeravý či ružičkový kel, mladé kalerábové, karfiolové alebo cviklové listy či brokolicu. Trochu posolíme morskou soľou (môžeme použiť aj prírodnú vegetu bez glutamanu sodného), resp. pokvapkáme sójovou omáčkou. Pridáme panenský slnečnicový, tekvicový alebo olivový olej a okyslíme citrónom či jablčným octom (nie obyčajným). Potom všetko dôkladne premiešame. Môžeme urobiť väčšie množstvo šalátu, natlačiť ho do pohára s tesným uzáverom a uložiť ho do chladničky, kde ho môžeme skladovať aj týždeň. Nepoužívame do šalátov zálievky s vodou, najlepšou zálievkou sú naše vlastné sliny, ktoré sa uvoľnia pri dôkladnom žuvaní. Pri surovej zelenine tiež používame jednorazovo menej druhov zeleniny a striedame ich.


Prechod na „normálnu stravu“

Štvrté obdobie kúry je plnohodnotnou stravou, ktorá obsahuje všetko, čo naše telo pre svoju stavbu a zachovanie zdravia, aj pri ťažkej fyzickej práci, potrebuje. Hlavné zmeny, ktoré je však vhodné vykonať, spočívajú v tom, že ryžu môžeme začať striedať s ďalšími plnohodnotnými celozrnnými obilninami a produktami z nich (celozrnný chlieb, kaše a celozrnné - grahamové cestoviny, ovsené vločky). Pridáme občas aj zemiaky. Vynikajúce sú pšeno a pohánka. Namiesto strukovín môžeme zaradiť tofu. Občas syry, a iné, najmä kyslomliečne výrobky. Mäso, najlepšie biele a ryby, radšej aspoň ďalších 9 dní nepoužívame. Neskôr, ak nám robí problémy vzdať sa živočíšnych bielkovín, sa pri konzumácii mäsa, podľa možnosti, riadime zásadami delenej stravy. To znamená jesť mäso samostatne, iba s množstvom dusenej a surovej zeleniny, teda nekombinovať ho so škrobovinami, ako sú zemiaky, ryža, cestoviny a chlieb, pretože to spôsobuje kvasenie a hnitie potravy v črevách a následne prekyseľovanie a intoxikáciu organizmu. Tiež až neskôr môžeme použiť vajíčko, najlepšie domáce a namäkko.

Až teraz môžeme začať viac soliť a používať viac oleja, olejnatých semien a iných tukov. Nepoužívame však rastlinné maslá a stužené tuky (ako sú Veto, Rama a pod.), ktoré sú škodlivé a používame radšej kravské maslo. Môžeme začať konzumovať ovocie, najlepšie samotné, alebo aspoň pol hodiny pred jedlom.


Moje skúsenosti
Prvú fázu som zvládala najťažšie. Aj keď mám ryžu rada, jesť ju 3x za deň bez soli a oleja, nie je až také potešenie. Navyše som na začiatku ešte vôbec netušila, že každý druh ryže má inú chuť a vlastne som jedla tú, ktorá mi chutí najmenej zo všetkých doteraz vyskúšaných. Na šiesty deň som ochorela. V tomto bode zlomu som uvažovala, či kúru preruším, budem pokračovať alebo prejdem o fázu ďalej. Intuitívne som mala pocit, že teraz potrebujem viac vitamínov, preto som prešla do druhej fázy kúry a pridala som k ryži tepelne upravenú zeleninu plus (mimo predpis) domácu kvasenú kapustu (vysoký obsah vitamínu C, probiotík). A začala som sa cítiť lepšie. Napriek tomu, že ma choroba ešte držala, necítila som sa chorá. Bolo to zvláštne. Neskôr som svojmu telu začala pomáhať aj derivačným kúpeľom. Začala som sa výborne cítiť. Schudla som, zlepšila sa mi pleť, oči začali žiariť ešte viac a čo ma najviac potešilo, zmizla dlhoročná únava.

Nábeh na "normálnu stravu" treba robiť postupne, a aj potom sa držať zásad zdravého stravovania, ktoré tiež v našom časopise publikujeme. Lebo, ako hovorí jeden múdry človek, "nie je čisto tam, kde sa upratuje, ale tam, kde sa nešpiní". Veď aký to má zmysel, keď v jednom období sa človek prepcháva kadečím, a potom sa trápi hladovaním, či inými drastickými očistnými metódami. Som zástancom toho, že raz za čas je potrebné urobiť v tele veľké upratovanie, ale naozaj dôležité je, neznečisťovať organizmus sústavne. Veď ako sme písali - je rozdiel, či sme múdri alebo len vieme. Naozaj, kým človek žije v "sladkej" nevedomosti, Vesmír ho tak trochu šetrí. Ale akonáhle vieme, čo máme robiť a nerobíme to, tak dostávame príučku za príučkou. Preto nám všetkým držím palce, aby sme dali do praxe všetko, čo nám urobí život krajším a lepším.

Zopár základných pravidiel na záver

Treba myslieť na to, že všetkého (aj dobrého a zdravého) veľa škodí. Jesť treba vždy v pohode a stravu treba dôkladne požuť. Veľmi veľa zažívacích problémov je spôsobených tým, že sa naháňame, hltáme a kombinujeme piate-cez deviate. Vyvarovať sa treba najmä cukru (spôsobuje kvasenie každej potravy), ovocie sa má jesť samotné, nevhodná je kombinácia škrobovín s mäsom. Pijeme dostatočne, aspoň 15 min. pred jedlom alebo trošku (max. 1,5 dcl) po ňom, nikdy medzi jedlami, keď je už žalúdok v procese trávenia, rozriedili by sme tráviace šťavy, a tým nenapraviteľne narušili trávenie, čo niekedy môže spôsobiť až koliku. Medzi jedlami nemaškrtíme, má to tiež rušivý vplyv na trávenie. Posledné jedlo by sme mali zjesť najneskôr tri hodiny pred spánkom, inak potrebujeme oveľa dlhšie spať a ráno vstávame unavení a malátni.

Pôvod kúry: Zeané Lao Shin,
spracovala: Linda Kantnerová,
odborná konzultácia: František Žilinek (autor komplexného prístupu k ryžovej kúre).

Viac informácií spolu s možnosťou konzultácii na www.eutrofia.sk





Zaradený v rubrike: Očista organizmu (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 17624 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
Foto: archív redakcie

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk



predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2024 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179
(verzia aplikácie 4.14)