článok bol uverejnený: 11.3.2007
AKO ZVLÁDNUŤ JARNÚ ÚNAVU
Nastávajúca jar sa zvykne ozývať aj únavou nášho organizmu. Môžu za to nánosy toxínov, tukov a iných a metabolitov, ktoré sme si cez zimu naukladali do nášho tela. Ako sa ich zbaviť?
OSVEDČENÁ ŽIHĽAVA
Potrebujeme mladú čerstvú žihľavu, ktorá vyrastá medzi prvými bylinami.
Ako na to:
Dve polievkové lyžice čerstvo nasekanej vňate žihľavy zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Kúru začnime šálkou žihľavového čaju a denne pridávajme po šálke až skončíme pri šiestich šálkach denne. Na tejto dávke zostaňme tri týždne a potom opäť začnime denne po šálke uberať. Pri jednej šálke kúru ukončíme.
OLEJOVÁ SAUNA
Jednoduchý ajurvédsky spôsob detoxikácie organizmu od nežiaducich látok.
Potrebujeme:
Čistý, pokožku nedráždiaci olej (mandľový, olivový či slnečnicový)
Ako na to:
Celé telo si natrieme olejom. Potom sa na 10 až 15 minút ponorme do horúcej vody (má byť tak teplá, ako to znesieme, asi 40-45 stupňov Celzia). Organizmus sa pod vrstvou oleja poriadne prehreje a po jeho umytí sa začne potiť. Po kúpeli sa ľahneme ešte na 30 minút do suchej osušky a prikryjeme sa teplou dekou. Na záver sa osprchujme studenou vodou a dôkladne sa dosucha vyutierajme.
TÝŽDŇOVÁ BYLINKOVÁ KÚRA
Počas kúry pijeme bylinkové čaje vždy večer, nesladené. Každý deň striedame jednotlivé bylinky nasledovne:
Prvé dva dni si urobíme čaj z repíka. Pol lyžičky sušenej vňate zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Potom scedíme, pijeme teplé.
Nasledujúce dva dni pijeme čaj z trezalky. Jednu lyžičku sušenej vňate zalejeme 1 litrom vriacej vody.
Piaty deň si urobíme čaj z rebríčka z pol lyžičky vňate na 1 litra vriacej vody.
Šiesty a siedmy deň si urobíme čaj z hlohu, vždy z jednej lyžičky na 1 litra vody.
OSVIEŽUJÚCI SIRUP
Podporí očistné a regeneračné procesy vo vyčerpanom organizme. Užívame Jednu polievkovú lyžicu ráno a večer až do úpravy stavu.
Potrebujeme:
približne 100 výhonkov mladej žihľavy (nie vyššej ako 20 cm, ešte svetlozelenej, najneskôr nazbieranej do 15 mája), niekoľko rozkvitnutých hlavičiek púpavy (nemusí však byť), 2 litre vody, 10dkg kyseliny citrónovej, 2-3 dôkladne umyté a nakrájané citróny, 2 kg cukru
Ako na to:
Žihľavu, citróny a kyselinu citrónovú dáme do pohára, zalejeme vodou a za občasného zamiešania necháme lúhovať 24 hodín. Scedenú šťavu uvaríme s cukrom. Hotový sirup naplníme do fľašiek a uložíme na chladné a tmavé miesto.
Fotogaléria ku článku
|
Foto: archív redakcie
|
Súvisiace informácie
Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk