BYLINNÁ KÚRA PROTI VYČERPANIU
Kúra je vhodná pri únavovom syndróme, vyčerpaní, ale aj pri úbytku vitálnych síl u starých ľudí a po zápalových ochoreniach.
Potrebujeme: rovnaký diel vňate skorocelu, rebríčka a žihľavy, pravý včelí med
Ako na to: Polievkovú lyžicu bylinnej zmesi zalejeme litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Pijeme 3x denne po 150ml. Čaj mierne vychladený osladíme medom, a to tak, že v 1. a 9. týždni dáme do 150ml čaju 1 lyžičky medu, v 2. a 8. týždni 1 lyžičku, v 3.a 7. týždni 1,5 lyžičky, v 4.,5. a 6. týždni sladíme dvoma čajovými lyžičkami.
REGENERAČNÁ ZMES
Bylinná zmes je vhodná najmä ak sa po chorobe, najmä vírusovom ochorení, stále cítime malátni a unavení. Užívame ju až do úpravy stavu.
Potrebujeme: 30g vňate bôľhoja lekárskeho, 40g benediktu lekárskeho a 60g vresu obyčajného.
Ako na to: Dve vrchovaté polievkové lyžice zmesi zalejeme 3 litrom vriacej vody a necháme 15 minút lúhovať. Potom scedíme, môžeme osladiť medom a dáme do termosky. Túto dávku popíjame v priebehu dňa. Každý deň si urobíme čerstvý nálev.
POSILŇUJÚCA ŠŤAVA
Vynikajúce posilňujúce a regeneračné účinky má aj čerstvá zeleninová šťava. Pijeme denne aspoň 2-3dl.
Potrebujeme: základom je mrkva, do ktorej môžeme odšťaviť zeler, petržlen, červenú repu a kapustu. Každý deň môžeme druhy zeleniny obmieňať – len mrkvu odšťavujeme denne.
KOI KOKU – ČÍNSKA POLIEVKA
Polievka z kapra a lopúchového koreňa sa odporúča pre posilnenie vitality (telesnej aj sexuálnej), no najmä pre starých slabých ľudí a ľudí v rekonvalescencii po chorobe či operácii. Vhodná je aj pri ochoreniach dýchacích ciest, pri anémii a výborná je aj pre tvorbu mlieka dojčiacich matiek.
Potrebujeme: Čerstvého kapra asi 1/2kg, približne rovnaké množstvo koreňa lopúchu (aj viac, no časť môžeme nahradiť mrkvou), polievkovú lyžicu oleja, 3 šálky jačmenného misa (môžeme ho nahradiť jačmennými krúpkami 1-2 šálky), za hrsť 10 min. varených lístkov čaju bancha (dostať vo vybraných čajovniach, no môžeme ho nahradiť 1 šálkou sójovej omáčky Tamari alebo iným zeleným čajom), trochu nastrúhaného zázvorového koreňa (alebo za lyžičku mletého zázvoru)
Ako na to: Z kapra vyberieme iba vnútornosti, najmä žlčník, ktorý sa nesmie porušiť. Celého aj s hlavou, kosťami a šupinami narežeme na 2,5 cm pruhy. Umytý koreň lopúchu nastrúhame nožom na hoblinky a opražíme v hlbšom hrnci na troche oleja asi 10-20 minút. Na opečený lopúch položíme rybu a zalejeme vodou tak, aby presahovala ešte 5cm. Pridáme do gázy zabalené čajové lístky. Na miernom ohni varíme minimálne 2 hodiny – až kým sa ryba nerozvarí (môžeme použiť tlakový hrniec, vyjde to asi na 1/2-2 hod.) Nakoniec vyberieme sáčok s čajom a vmiešame zázvorový koreň, kašu z misa alebo jačmenných krúp. V prípade kaše z jačmenných krúp odporúčame ňou zahustiť len porciu, ktorú ideme práve jesť. Polievku je možné konzumovať 5 dní. Po 10 dňovej prestávke si ju v prípade potreby môžeme urobiť znovu.
KRÚPOVÁ REGENERÁČNÁ KÚRA
Tento prastarý recept našich babičiek a prababičiek má liečivý a regeneračný účinok na pečeň a žlčník, ale aj črevá a žalúdok. Pomáha naprávať aj zvýšené pečeňové hodnoty a celkovo pôsobí proti vyčerpaniu a únave.
Potrebujeme: 3 až 1kg jačmenných krúp na každý deň podľa váhy jedinca
Ako na to: Kúra má trvať 30 dní, po celú kúru musíme spotrebovať kilo krúp za jeden deň. Môžeme si ich dať ako prílohu k mäsu či k zelenine, ako kašu, polievku alebo krúpové rizoto.
Krúpy si namočíme vždy deň vopred a druhý deň ich varíme približne hodinu. Podávame ich vždy teplé alebo ohrievané.
POSILŇUJÚCI KOKTAIL
Ak si každé ráno pripravíme nasledujúci výživný a posilňujúci koktail, v priebehu niekoľkých dní sa zbavíme únavy a vyčerpania.
Potrebujeme: 3 dl pramenitej vody, kvalitný zelený čaj, jeden väčší červený grep (môže byť aj žltý, prípadne 2 pomaranče) 1 banán, trocha bobuľového ovocia (ríbezle, čučoriedky a pod.) 1 až 1 polievková lyžica domáceho medu, malá kávová lyžička ovocného cukru, kávová lyžička panenského olivovoého oleja 3-5 tabletiek riasy chlorella alebo spiruliny (dostanete kúpiť v predajniach zdravej výživy alebo v lekárni)
Ako na to: Najprv si pripravíme čaj a po vychladnutí ho nalejeme do mixéra. Pridáme ostatné ingrediencie a poriadne zmixujeme. Pijeme na raňajky alebo v priebehu dopoludnia po dúškoch.
MLADÝ JAČMEŇ – ENZYMATICKÁ A ENERGETICKÁ BOBMA
V súčasnosti sa veľa a najmä právom hovorí o blahodarných účinkoch zelených potravín. Šťava z mladého zeleného jačmeňa
v práškovej forme má mnoho telu prospešných enzýmov a živín, ktoré dokážu zahnať aj tú najhoršiu únavu. Preto by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Jedna dávka mladého jačmeňa nahradí väčšiu porciu čerstvého zeleninového šalát alebo dve porcie brokolice. Môžu ju dlhodobo užívať nielen dospelí, ale aj deti.
ZELENÉ RIASY – PREVENCIA PROTI ÚNAVE
Sladkovodné zelené riasy chlorella a spirulina majú na organizmus nielen detoxikačné, ale aj regeneračné a omladzujúce účinky. Tiež obsahujú mnoho telu prospešných živín, vitamínov, minerálov, majú antioxidačné účinky a naviac, dokážu v tráviacom trakte, najmä v črevách vychytávať nebezpečné toxíny a viazať na seba aj ťažké kovy. Pravidelným užívaním si navyše zabezpečíme čisté črevá a úpravu vylučovania.
POSILŇUJÚCI KÚPEĽ
Pri únave pomôže aj regeneračný kúpeľom, ktorý absolvujme najlepšie večer pred spaním.
Potrebujeme: Za hrsť zmesi bylín z medovky, ľubovníka, materinej dúšky a levandule.
Ako na to: V litri vody necháme krátko prevrieť byliny a po odstavení necháme lúhovať ešte 10 minút. Pripravíme si teplý kúpeľ, vlejeme do neho scedený odvar a poležíme si v ňom asi 20 minút. Potom sa osprchujeme najprv mierne teplou a postupne chladnejšou vodou. Po vysušení si hneď ľahneme do postele a prikryjeme sa teplou dekou.