ISSN 1337-6179          dnes je streda 27. novembra 2024, meniny má Milan , zajtra Henrieta 
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Lunárny kalendár na dnes
Znamenie:
Váhy
Fáza Mesiaca:
4. fáza
Časť rastliny:
kvet
Živel:
vzduch
Výživa:
tuky
Sila Mesiaca:
zostupná
Magazín - článok
článok bol uverejnený: 23.9.2008

KOMPLEXNÝ SYSTÉM OZDRAVENIA ČRIEV

Únavový syndróm (slabosť, únava, ospalosť, nechuť do života, slabá výkonnosť, neschopnosť koncentrácie, často aj nespavosť, bolesti hlavy, podráždenosť, strata záujmov, depresie, impotencia i frigidita, atď.), slabá odolnosť voči infekciám prejavujúca sa

častými chorobami dýchacích ciest z "nachladnutia", výsypom oparu na perách, pocit zlého trávenia ako nafukovanie, nepríjemný hnilobný zápach stolice, hnačka bez zjavnej príčiny, zápcha, často i striedanie, migréna, obezita, mastná pleť, akné, vypadávanie vlasov, chorá pokožka, rôzne alergie, bolesti chrbtice, kĺbov, rednutie kostí, niekedy aj vysoký krvný tlak, porucha metabolizmu tukov. To všetko máva často spoločného menovateľa.

Pozvem Vás na chvíľu do dávnej minulosti, do Egypta medzi hrobky faraónov staré až tritisíc rokov. Spolu s bohatými vládcami tu pochovávali, okrem iného, aj veľké poklady. Tie zaujímali predovšetkým vykrádačov, ktorí odtiaľ povynášali všetko ligotavé a mnohí z nich umreli záhadnou smrťou. Potom prišli archeológovia a iní bádatelia, ktorých viac zaujímali hieroglyfy, plastiky a džbány, než hodnota zlata a drahokamov. Ale aj z nich mnohí nevysvetliteľne ochoreli a tiež sa čoskoro rozlúčili so životom. Bolo to prekliatie faraónmi? Ich pomsta? Dlho prevládal tento názor. Dnes je už však táto záhada vysvetlená. Príčinou ich smrti bola rakovina, zapríčinená aflatoxínom, produktom plesne Aspergillus flavus, ktorá tam stáročia čakala na svoje obete spolu s múmiami a ich historickými aj materiálnymi pokladmi. Keby neexistovali plesne a im podobné organizmy, nemalo by čo rozkladať listy opadané zo stromov, suché stromy by nespráchniveli, skrátka, bez nich by život v prírode prestal existovať. Sú pre ňu nevyhnutné. Pre človeka sú však mnohé plesne škodlivé. Čo len vie narobiť obyčajná kandida, žijúca potichu v našich dutinách i na koži. Keď sa oslabí imunita, u novorodencov spôsobí soor (žabu, múčnatku), u žien nepríjemné svrbivé choroby intímnych miest. A čo iné nepríjemné plesne žijúce medzi prstami na nohách, na koži, nechtoch? Spomenutá pleseň Aspergillus flavus existuje a škodí aj v súčasnosti spolu s ostatnými plesňami, ktoré sú všade okolo nás. Sú veľmi húževnaté a odolné. Niektoré produkujú rakovinotvorné látky, iné sú silnými alergénmi, ďalšie sú zodpovedné za niektoré choroby. Poznáme však aj plesne kultúrne (na niektorých syroch, údenárskych výrobkoch). Tieto nás však teraz nezaujímajú.

Prejdime do našich útrob a pozrime sa na gastrointestinálny trakt. Teda na tú časť nášho tela, ktorou prijímame, spracúvame a vylučujeme potravu. V ústach prebieha proces mechanickej úpravy a spolu s ním aj prvé chemické spracovanie slinami. V žalúdku sa potrava trávi predovšetkým kyselinou a pokračuje do dvanástnika, kde je proces zažívania najintenzívnejší, lebo sem ústi spoločný vývod zo žlčníka a podžalúdkovej žľazy. Tu sa musia upraviť tuky spolu so svojimi dôležitými vitamínmi (A,D,E,K, koenzým Q10, beta karotén) tak, aby sa rozpustili vo vode, lebo inak by sa nevstrebali. Tu začína aj vstrebávanie všetkých živín, ktoré potom pokračuje v tenkom čreve.

V tenkom (ale aj v hrubom) čreve zdravého človeka žijú saprofytické - priateľské mikróby, chrániace jeho vnútro pred nepriateľskými mikroorganizmami a plesňami. Zároveň vyrábajú pre náš organizmus niektoré vitamíny skupiny B a vitamín K. V hrubom čreve sa zbytok potravy zahustí, aby sa mohol ako stolica vylúčiť.

Aby sa všetky zložky potravy mohli týmto procesom optimálne spracovať a následne vstrebať, je nutné potravu dobre požuť, aby sa spracovala nielen mechanicky, ale aj dobre zmiešala so slinami. Aká je však realita u väčšiny z nás? Jedlo do seba doslova nahádžeme, sotva si dáme prácu s dokonalým požutím. Mechanicky nedokonale spracovaná strava ide do žalúdka. Dovnútra zle požutého hltu sa sliny nedostanú. Ani kyselina v žalúdku nie je všemocná a napriek svojej sile, zle spracovaný kus nedotrávi ani ona. Dvanástnik nedokáže napraviť to, čo sa zle začalo a črevo je už úplne bezmocné. Potrava v ňom začne hniť (ak nezačne hniť už v žalúdku) a takto postupuje stále nižšie, za tvorby plynov nepríjemného zápachu. Takto zahnívajúca potrava v našich črevách hubí priateľské mikróby a na ich miesto nasadajú zlé, nepriateľské mikroorganizmy, ktoré dovoľujú usadiť sa v čreve aj rôznym plesniam. Ak sa k tomu pridajú aj antibiotiká, je proces hubenia priateľských, saprofytických, baktérií mikróbov dovŕšený a v našich črevách vzniká veľmi príjemné prostredie pre hnilobné a plesňové procesy.

Ľudské tenké črevo nie je obyčajná poskladaná rúra dlhá asi 6 m. Ak by to bolo tak, jeho resorpčná plocha by bola asi iba 20 m2. Dovnútra čreva vrastajú klky a mikroklky a tieto znásobujú jeho aktívnu plochu na veľkosť asi 300 m2!! Hnilobné baktérie, ale najmä plesne, ničia mikroklky a klky v tenkom čreve. Tým sa jeho aktívna resorpčná plocha zmenšuje. Plesne sú nevítanými návštevníkmi našich útrob aj preto, že veľmi často bývajú prvotnou príčinou najrôznejších alergických chorôb, či rakoviny. Výsledkom zničených mikroklkov a klkov je nedostatočné vstrebávanie zložiek potravy a telo sa dostáva do situácie, že vlastne napriek dostatočnému prívodu jedla hladuje, pretože vstrebávanie látok viazne. Chýbajú vitamíny (najmä tie, ktoré sa rozpúšťajú v tukoch), minerály atď. Procesy hnitia a plesnenia zbytkov potravy potom pokračujú v hrubom čreve. tu sa jeho obsahu odníma voda - jeho obsah sa zahusťuje. S takto vstrebanou vodou sa do tela dostávajú ďalšie toxíny a nevhodné látky. Dochádza k samootravovaniu organizmu.

Ak sa tento stav neupraví, stane sa - viď prvý odsek. A nielen to. Takýto nesprávny obsah hrubého čreva spolu s oslabením organizmu z nedostatku antioxidačných látok (vitamíny C, A, E, koenzým Q10, selén...) je ráznym vykročením nielen k rakovine hrubého čreva, ale aj k iným, viac či menej zhubným, procesom v celom organizme. Črevá sú základným kameňom imunity, asi 70 - 80%. Povedané jednou vetou: základom dobrého zdravia sú zdravé črevá. V hrubom čreve sa teda koncentrujú zbytky potravy spolu s produktmi kvasenia, hnitia a plesnenia. Preto je výskyt rakoviny hrubého čreva omnoho častejší ako čreva tenkého. To je dôvod na potrebu očistenia hrubého čreva od týchto splodín. Popisuje sa aj zlepšenie príznakov psoriázy, vyplavujú sa i niektoré parazity atď. Dôvodov je omnoho viac a možno sa o nich dočítať v inej literatúre.

Prípravkami FitLine® Basics Plus alebo FitLine® Phyto Drink a All-IN 1000® dosiahnete už po 2 – 3 týždňoch užívania úpravu mikroflóry čreva. Tieto prípravky obsahujú potrebné bifidobacily a veľa ďalších látok, ako sú: mnohé enzýmy, vláknina, inulín ochrana proti účinku žalúdočnej kyseliny, a to všetko na prírodnej báze.

FitLine® ALL-IN-1000®-Probiotic je jogurt, ktorý sa vyznačuje mnohými zvláštnosťami:
• obsahuje najviac navzájom zosúladených probiotických mikroorganizmov
• obsahuje vysokú koncentráciu živých baktérií
• bez stabilizátorov a konzervačných látok
• nízky obsah cholesterolu
• biologicky hodnotný
• bohatý na prírodné minerálne látky (vápnik, horčík, fosfor)br> • s obsahom vlákniny

Veľkou výhodou ALL-IN-1000® - Probiotic je jeho čerstvá príprava. Mikroorganizmy sa tvoria vďaka spôsobu prípravy v optimálnom množstve. Pôsobenie probiotických látok je veľmi vysoké, pretože ALL-IN-1000®-Probiotic je možné po príprave buď ihneď konzumovať alebo ho uchovávať v chladničke až do úplného spotrebovania. Konzervačné látky nie sú v ALL-IN-1000® potrebné. Naproti tomu, priemyselne vyrábané probiotické jogurty sa kvôli predĺženiu trvanlivosti často zahrievajú na vysokú teplotu. Takýto spôsob spracovania však usmrcuje veľké množstvo potrebných mikroorganizmov. Zdraviu prospievajúce vlastnosti sa tým znižujú.

Kombinácia pre zdravie prospešných vlastností všetkých použitých kmeňov poskytuje optimálnu prevenciu.

Ako už bolo povedané vyššie, uchytenie sa mikroorganizmov v čreve je uľahčené prítomnosťou potrebných polyfruktozanov (inulín).

Je potrebné i zamyslieť sa nad svojou životosprávou a uviesť ju na správnu koľaj:

- v strave dostatok zeleniny a ovocia – najlepšie v surovom stave
- dostatok kyslomliečnych produktov (pozor na nevhodnú kombináciu potravín!)
- piť dostatok nesýtených (neperlivých) minerálnych vôd
- vedieť správne používať tuky
- fajčiari – prestať fajčiť
- lenivci – rozhýbať svoje telo
- dôležitý je dostatok (nie však nadbytok) spánku

Je lepšia kvapka prevencie, než more liekov.

MUDr. Pavol Moravčík, ZDROJ: FIT-LINE®

Bližšie s výrobkami FitLine sa môžete oboznámiť na www.studiozdravia.info v sekcii Bunková výživa, kde ich budeme postupne dopĺňať, alebo priamo vo firme FitLine® DSC Bratislava, NTC (Národné Tenisové Centrum), Príkopova 6, 830 03 Bratislava.





Zaradený v rubrike: Predstavujeme (všetky články v rubrike)
Článok bol prečítaný: 19320 krát

Fotogaléria ku článku

Zobraziť detail obrázku...
foto: archív redakcie

Súvisiace informácie

Ponúkate službu alebo produkt súvisiace s článkom? Toto je miesto pre Vašu reklamu. Neváhajte a zviditeľnite svoje podnikanie! Pridajte SEM svoj odkaz vo forme textu alebo obrázku, alebo s kontaktnými údajmi o Vás.
Ak chcete pridať Vašu reklamu pod tento článok, napíšte nám na náš email: info@magazinluna.sk



predplatitelia





Copyright (C) 2007 - 2024 Magazín LUNA, s.r.o., ISSN 1337-6179
(verzia aplikácie 4.14)