Dr. Budwig tvrdí, že jej diéta poskytuje ako prevenciu i liečbu a že
nedostatok linolových kyselín (bežný pri našom spôsobe stravovania) je zodpovedný za produkciu oxydázy, ktorá indukuje rast rakovinových nádorov a je príčinou mnohých ďalších
chronických ochorení. Prospešné fermenty sú ničené teplom alebo prehriatím zničenými tukmi potrave, nitrátmi užívanými ku konzervovaniu mäsa, atď.
Podľa teórie môže byť využitie kyslíka v organizmu stimulované proteínovou zmesou obsahujúcou síru, ktorá umožňuje rozpúšťanie tukov vo vode. Je obsiahnutá v syroch, orechoch, cibuľovitej a pórkovitej zelenine, ako napríklad v póre, pažítke, cibuli a cesnaku, ale najmä v tvarohu.
Fermenty bunečného dýchania sú tesne spojené s vysoko nenasýtenými mastnými kyselinami, ktoré sú potrebné k riadnemu okysličovaniu. Základným predpokladom je užívanie nerafinovaných, za studena lisovaných olejov s vysokým obsahom linolovej kyseliny, napríklad z ľanového semena, slnečnice, sóje, maku, vlašského orecha a obilia. Tieto oleje majú byť konzumované spoločne s potravinami obsahujúcimi vhodné proteíny, inak majú OPAČNÝ ÚČINOK a spôsobujú viac škody ako úžitku.
Najlepšou kombináciou je tvaroh (alebo cottage cheese) a ľanový olej spolu s ľanovým semenom, ktoré musí byť čerstvo rozomleté. Uhľohydráty obsahujú prírodný cukor, a preto
sú napríklad datle, figy, hrušky, jablka a hrozno do tejto diéty taktiež zahrnuté. Prospešný je tiež nerafinovaný prírodný med. Väčšina prípravkov obsahujúcich syntetický vitamín A nestojí za nič, pretože v nich sú produkty oxidácie, ale karotén, provitamín A (z mrkvy), je
veľmi dobre stráviteľný. Blahodarne pôsobí i vitamín B z podmaslia, jogurtu a prírodného kvasu.
Človek potrebuje denne asi 120 g tvarohu, dobre zmiešaného s 40 g
ľanového oleja a 30 g mlieka v mixéri alebo šľahači. Zmes možno osladiť
medom alebo inou prírodnou príchuťou. Môže sa pridať i čerstvé ovocie.
Každé ráno sa majú vypiť 2 plné lyžice čerstvo zomletého ľanového
oleje vo vlažnom podmaslí alebo jogurte.
Uvedená diéta je indikovaná pre všetky druhy chronických ochorení, najmä pri srdcových chorobách, koronárnej trombóze, poruchách žlčníka, pri cukrovke, artritíde, zhubnom nádore atď.
Zlepší sa i oslabený sluch a zrak. Je to ideálna výživa pre deti a mladistvých. Navrhuje sa doplniť túto diétu o fermenty kyseliny mliečnej
VŠEOBECNÉ PRAVIDLÁ :
Pacient prvý deň neužíva žiadnu inú stravu – len 250 ml ľanového oleja s medom a čerstvo lisované ovocné šťavy (neprisladzovať!). V prípade veľmi chorého človeka sa môže prvý deň namiesto šťavy pridať šampanské, zmiešané s ľanovým olejom a medom. Šampanské
je totiž ľahko absorbovateľné má tu dôležitú úlohu.
1) CUKOR JE ABSOLÚTNE ZAKÁZANÝ. K osladeniu iných čerstvo lisovaných štiav môžeme pridať hroznovú šťavu.
2) MEDZI ĎALŠIE ZAKÁZANÉ PRODUKTY PATRÍ:
- všetky živočíšne tuky
-všetky šalátové omáčky a majonézy
-všetky druhy čerstvého mäsa (môže obsahovať chemikálie a hormóny)
-maslo
-umelý jedlý tuk
-konzervované mäso a údeniny (konzervačné prostriedky blokujú látkovú výmenu vyvolávanú ľanovým olejom)
3) Z ČERSTVO LISOVANÝCH ŠTIAV SÚ VHODNÉ:
- mrkva, zeler, jablko, červená repa
4) TRIKRÁT DENNE TEPLÝ ČAJ
Teplý čaj je dôležitý! Vhodná je mäta pieporná, šípkový
nebo hroznový čaj; sladiť podľa chuti medom. Je dobré vypiť jeden
hrnček čierneho čaju predpoludním.
DENNÉ MENU:
Pred raňajkami vypite pohár kyslého mlieka alebo šťavu z kyslej kapusty.
RAŇAJKY:
Muesli (z bežných obilnín) poliate 2 polievkovými lyžicami (30
ml) ľanového oleja a medu. Čerstvé ovocie podľa ročného obdobia- bobule,
čerešne, marhule, broskyňa, nastrúhané jablká. Obmeňujte príchuť každý deň. Jedzte akékoľvek orechy okrem arašidov! Pite bylinné čaje podľa chuti alebo čierny čaj.
Jedna 120 g porcia SPREAD (dávka na deň! - pozri návod dole).
Je vhodné zjesť ju len tak ako puding alebo pridávať do ďalších denných jedál.
DESIATA (o 10,00 h.):
Vypite pohár čerstvej mrkvovej šťavy alebo jablčného, zelerového muštu či šťavy z červenej repy, zmiešanej s jablčným muštom.
OBED:
Surový šalát s majonézou z jogurtu a ľanového oleja (pozri návod
nižšie). K tomu zeleninové šaláty; jedzte nastrúhanú repu, mrkvu,
kaleráby, reďkvičky, kyslú kapustu, karfiol. Pre chuť možno pridať posyp
z jemne nastrúhaného chrenu, nadrobno nakrájanou pažítku alebo petržlen.
VARENÉ JEDLÁ:
Môžeme podávať v pare varenú zeleninu, zemiaky, obiloviny, ryžu, pohánku, proso a pod.
K tomu pridávajme alebo SPREAD nebo MAYO -pre chuť a zvýšenie dávky ľanového leja. Tiež zmes SPREAD so zemiakmi je veľmi zdravé jedlo. Pridajte kmín,
pažítku, petržlen alebo iné byliny.
DEZERT:
Zmes čerstvého ovocia, no iného ako sme mali na raňajky so SPREAD,
No teraz namiesto medu použijeme citrónový krém, vanilku alebo vhodné
bobule (egreš ríbezle a pod.)
OLOVRANT: (o 16,00 h.)
Vypite malý pohár vína (bez impregnačných prostriedkov) nebo šampanského či čerstvú ovocnú šťavu zmiešanú s 1-2 polievkovými lyžicami v mede zaliatych ľanových semien.
VEČERA: -(najskôr o 18,00 h.)
Pripravte si teplé jedlo z pohánky z pohanky, ovsené alebo sójové koláče. Krupica z pohánky je úplne najlepšia a môže byť aj v zeleninovej polievke, alebo v tuhej forme ako koláč s bylinnou omáčkou.
Sladkým omáčkam a polievkam môžeme vždy dodať oveľa viac liečivej sily pridaním SPREAD. K dosladeniu môžeme použiť iba čistý prírodný med alebo hroznovú šťavu či cukor.
ŽIADNY BIELY ANI HNEDÝ CUKOR!
Používajme vždy len čerstvé lisované šťavy, nie džúsy z obchodu, v ktorých sú často konzervačné látky a cukor. Všetko musí byť prírodného charakteru, ešte lepšie v biokvalite!
PRÍPRAVA "SPREAD" :
Do mixéra alebo šľahača dáme 250 ml ľanového oleja, pridáme 450 g tvarohu (POZNÁMKA REDAKCIE: pôvodný preklad odporúčal tvaroh s viac ako 10%tným podielom tuku, odborníci tvrdia, že má byť nízkotučný, aj vzhľadom na to, že táto diéta striktne zakazuje príjem živočíšnych tukov)
a 4 polievkové lyžice (60 ml) medu. Mixujte a pridávajte len toľko
nízkotučného mlieka alebo vidy, aby sa obsah dokonale zmiešal.
Päť minút prípravy do pudingovej hutnosti má za následok, že budete cítiť žiadnu chuť oleja (a na nádobe mixéra by nemal byť viditeľný žiadny mastný prstenec pri vyplachovaní. Alternatívne možno namiesto tvarohu použiť jogurt, v pomere 30 g jogurtu na
jednu polievkovú lyžicu (15 ml) ľanového oleja a medu. Všetko zmiešame ako v predchádzajúcom prípade.
POZNÁMKA: Táto zmes nevyvoláva hnačku, a to
dokonca ani v malých množstvách. Olej totiž chemicky reaguje so
(sírnatými) proteínmi tvarohu, jogurtu apod.
Ako si pripraviť "MAYO" (majonézu):
Zmiešajte 2 polievkové lyžice (30 ml) ľanového oleja, 2
polievkové lyžice (30 ml) mlieka a 2 polievkové lyžice (30 ml) jogurtu. Potom
pridajte 2 polievkové lyžice (30 ml) citrónovej šťavy (alebo jablčného octu) a 1 kávovú lyžičku (2,5g) horčice a čerstvé nasekané bylinky podľa chuti
napríklad majoránku alebo kôpor.
Potom pridajte 2 alebo 3 plátky najlepšie doma naloženej zeleniny (pri
kúpe v obchode dajte pozor na konzervačné prísady!) a štipku bylinných solí.
(Táto majonéza s väčším množstvom horčice a niekoľkými rozmixovanými
banánmi je veľmi pikantná!)
UPOZORNENIA NA ZÁVER:
Ľanový olej sa rýchlo skazí pri prístupe kyslíku, tepla a svetla. Preto sa
používa v maliarstve. Zažlklý olej je však zdraviu škodlivý, a preto MUSÍ byť
vyrobený olej balený pod dusíkom v nepriesvitných nádobách a chladený po dobu než sa spotrebuje. Musí sa užívať tak čerstvý, ako je to len možné a stabilizovať ho proteínom ( SPREAD, atd.) ihneď po otvorení fľašky.
Možno tiež použiť ľanové semená, ktoré musia byť rozdrvené v mixéri alebo rozomleté v mlynčeku na kávu. Tu však potrebujete trikrát väčšie množstvo semien,
aby ste získali ekvivalentné množstvo oleja. Semená sú vysoko kalorické, takže niekto môže ľahko pribrať na váhe. Semená majú tiež vysoký obsah rozpustnej vlákniny, takže spoločne s kvapalinou majú sklon vytvoriť tuhnúci "rôsol". Čerstvo rozdrvené pridané do muesli a ihneď konzumované majú vynikajúcu chuť.
ZDROJ: www.mwm.cz
Upravené a krátené DL